Specialbeställningar

Handeln med färgstenar är inte lika standardiserad som diamanthandeln, och det krävs i regel längre tid för att finna en färgsten med eftersökta karakteristika.

Utöver egna fasettslipare samarbetar Ädelstensgruppen med flera internationella precisionssliperier.

Bland annat kan vi:

 1. Måttslipa stenar enligt önskemål, med exakta mått och hög slipkvalitet. De flesta typer av ädelsten är möjliga, men vissa sorter, mått och färger är svårare än andra.

 2. Tillhandahålla kalibrerade safirer eller andra kalibrerade ädelstenar per styck.

 3. Ta fram större safirer, smaragder och rubiner eller andra ädelstenar av högre värde utifrån behov.

 4. Producera smyckestenar med unikt formspråk i samarbete med våra egna fasettslipare.

 5. Vi kan i många fall tillgodose regelbundna behov, eller behov av större kvantiteter med kalibrerade mått, både med unik design och klassiska former, för skapande av kollektioner eller serier. Hör med oss!

Leveranstiden för måttslipade ädelstenar, kalibrerade safirer och rubiner och andra specialbeställningar är i regel 3-4 veckor, men kan ibland göras kortare vid brådska.

Att söka rätt på individuella högkvalitativa ädelstenar tar i regel längre tid, likaså att producera unika former tillsammans med våra slipare.

Priset vid specialbeställning blir i allmänhet något högre än för lagerförda varor.

Vi undviker krav på minsta-orderkvantiteter när det är möjligt. Ofta blir den begränsande faktorn vid mindre specialbeställningar istället fraktkostnaden, som kan bli hög i förhållande till ordervärdet och då måste faktureras kunden.

Bläddra nedan för att se några exempel på specialbeställningar vi utfört.

 • Morganit är en av våra favoritstenar. En elegant laxrosa sten, som kan ersätta diamant i en solitärring för att sätta ett sting av färg på ett smycke. Vi kan slipa morganiter i en stort intervall av storlekar, från runda 5mm-stenar hela vägen upp till 18mm, givet att råmaterial finns tillgängligt. Alla vanligare former och kvantiteter (även en enskild sten) är möjliga, med exakta mått enligt dina specifikationer. Leveranstid brukar vara är 2-4 veckor.

 • De runda och ovala morganiterna kommer i vackra Portuguese-stilslipningar, såsom på bilden, och rektangulära stenar slipar vi med diagonala fasetter för högre lyster. Måtten behöver inte vara standardmått, utan vi kan slipa för att passa i din fattning. Morganiter har svårt att hålla sin färg i storlekar under 7-8mm, men dessa 6,5mm runda portugueser uppvisar ändå en sublim laxrosa ton.

 • Akvamariner slipar vi från vackert, obehandlat material från Moçambique och Madagaskar. I regel kan vi slipa runda smyckestenar upp till 10mm och ovala upp till 13 x 11mm. Här tre matchande, portugueseslipade runda på 6,5mm. Måtten behöver inte vara standardmått.

 • En vacker ovalt portugueseslipad, akvamarin, obehandlad från Madagaskar.

 • Buff-topslipningar är inte på modet utan skäl; de kan ge smycken en mjukare känsla är sedvanligt fasettslipade smyckestenar. Den cabochonslipade översidan ger en mjuk glans medan den fasetterade undersidan ger reflektioner och lyster. Vi kan använda buff-topslipningar på en mängd olika material, samt i andra former än de vanliga runda. Här en grupp princessformade buff-topslipade mörkt London-blå topaser kalibrerade till 8mm.

 • Kund sökte en speciell citrin, med mjuk känsla på ovansidan men maximal lyster. Vi använde en vacker men konventionell citrin som råmaterial, som i Ting-Fung Chongs händer blev till den unika stenen i bild. Förbättrad polering och de optimala reflektionsvinklarna i stenens botten ger en sprudlande lyster genom hela stenen, och en krona med checkerboardmönster svarar för den lite rundade känslan. Citrinen startade på över 15 carat, och därav offrades mer än hälften av vikten fram till de slutliga 7,40 carat.

 • Brasiliansk ametist i en unik precisionsslipning, som delar upp briljansen i tre separata kaskader av lyster. En rejäl och obehandlad på över 15 carat som förmodligen gjorde sig mycket bra i den cocktailring som den slipades för. Den skräddarsydda processen ledde till en leveranstid på uppemot 7 veckor – det gäller att vara ute i tid för skapa unika smyckestenar.

 • Svarta rådiamantkristaller i sin naturliga, kubiska kristallform. Precis som fasettslipade svarta diamanter är de behandlade för att få sin homogena svarta färg. Kristallerna kan levereras i storlekar 3 till 4mm, men även upp till 5mm i mindre kvantiteter. Enligt Kimberleyprocessen, naturligtvis.

 • Dessa rådiamantkristaller med gulaktiga och grönaktiga färgtoner har till skillnad från de svarta såväl form, färg och klarhet precis som när de hittades i naturen. Inga behandlingar har applicerats på dem.