Omslipningstjänster

Vi tar hand om stenreparationer och omslipningar för dig som är medlem i branschen.

Vi erbjuder de flesta typer av slipningstjänster. Fasettslipningstjänster utförs i Stockholm. Välkommen att kontakta oss via e-post ([email protected]) eller telefon (+46(0)73-06 18 499) för att få reda på våra priser.

Har du en specifik uppdragsförfrågan återkommer vi med en kostnadsuppskattning och förväntad leveranstid. Vi påbörjar aldrig slipning innan vi har ditt godkännande.

Det finns ofta olika sätt att utföra en reparation. Om det exempelvis finns tre mindre skador på stenens ovansida går det snabbt att slipa bort de skadade hörnen och ersätta dem med små extrafasetter. Detta ger dock sällan det vackraste resultatet, utan det kan då vara bättre att slipa om hela ovansidan för att erhålla ett homogent resultat. Det är därför viktigt att föra dialog även vid mindre reparationer.

Vi gör vårt bästa för att upptäcka eventuella skador eller inneslutningar, som skulle kunna innebära potentiella risker vid en omslipning, i förväg samt underrätta kunden. Om en sten ändå skulle skadas under omslipningen gör vi vad vi kan för att rätta till det, men kan inte hållas juridiskt eller ekonomiskt ansvariga.

Leveranstid är i regel 1-2 veckor.

Anlita oss regelbundet

Har du regelbundet behov av omslipning eller reparation kan vi effektivisera både pris och rutiner. Det är ofta möjligt att få till kortare leveranstid om vi känner till dina preferenser sedan tidigare. Välkommen att höra av dig angående dina reparations- och omslipningsbehov.

Några av möjligheterna med omslipningar följer nedan.

Förteckning över slipningstjänster

Hel omslipning

En fullständig omslipning kan förvandla en ädelsten. Lyster och eld, men även färg, kan uppleva spektakulära förbättringar när en sten med fönster och bristfällig polering slipas om nära materialets kritiska vinkel och med god polering.

Viktförlusten vid omslipning till optimala vinklar och briljans är vanligtvis mellan 20 och 40 %, kraftigt beroende av hur väl slipat utgångsmaterialet var.

Det finns hundratals slipningar som kan appliceras för att göra en ädelsten mer unik eller bättre passa in i ett smyckes känsla. Hör av dig så kommer vi med förslag.

Reparation

Är det att föredra så reparerar vi skador på en sten med minsta möjliga påverkan och viktförlust.

Omslipning av kronan

Ibland räcker det att slipa om bara delar av stenen för att förbättra utseendet. Kronan (stenens ovansida) är den del som får utstå mest slitage hos en infattad ädelsten, i synnerhet i en ring. Att polera om eller slipa om kronan, beroende på slitagets utsträckning, ger många stenar ett kraftigt ansiktslyft. Stenen måste dock tas ut ur fattningen.

Ompolering av bordsfasett med stenen kvar i fattningen

Ibland är slitaget hos en infattad sten i stort sett begränsat till stenens bordsfasett; den plana yta som är placerad högst upp på stenen. I vissa fall går det att polera om endast denna yta utan att behöva ta ut stenen ur sitt smycke. Även på cabochoner.

Eliminera fönster

En av de största bristerna hos en slipning som skapats i hast med främsta syfte att maximera vikten är dess fönster. Det innebär att vinklarna i paviljongen (stenens undersida) är felaktiga, så att ljus som egentligen borde reflekteras istället försvinner ut genom botten. Det ger illusionen av ett fönster utan färg i stenens botten. De dåliga vinklarna minskar briljans och lyster och färgen upplevs försämrad.
Genom att slipa om endast undersidan med korrekta vinklar och högpolering optimeras ljusåtergivningen och i de flesta fall genomgår även färgen en synbar förbättring.

Unika slipningar

Funderar du på att tillverka ett smycke med unik känsla? Vi blir glada över att höra dina idéer och få se dina skisser eller CAD-ritningar.

Utöver de många hundra specialslipningar som vi har färdiga ritningar för, skapar våra slipare gärna egna variationer för att bättre uppfylla en efterfrågad känsla, alternativt formger en helt ny slipning utefter klientens behov. Det ger kunden ett unikt hantverksvärde som bara kan fås av att den aktuella ädelstenen blir ensam om att bära just denna form. Det är ett fascinerande sätt att visa det unika i en ädelsten.

Tänk på att komplicerade slipmönster, och att optimera briljansen i egendesignade former, kan ta betydande tid i anspråk. Återigen påbörjar vi aldrig arbetet förrän du godkänt vår uppskattning av kostnad och leveranstid.