Möt Ädelstensgruppen

Johannes Orstadius – VD

Som nioåring gav sig Johannes ut till gruvor i Sverige i jakt på mineral. Då och då påträffade han vackra genomskinliga kristaller, gömda inuti de mest oattraktiva stenar. Därmed väcktes hans fascination för ädelstenar. Idag är Johannes gemmologisk krönikör i branschmagasinet Tid & Smycken, har genomfört forskningsprojekt kring bland annat ädelstenar på Massachusettes Institute of Technology och hållit diverse föreläsningar i ämnet på bland annat Kungliga Vetenskapsakademins Observatoriemuseet i Stockholm. Han utbildar sig även till civilingenjör vid Chalmers Tekniska högskola med sikte mot forskning inom fysik.

Den personliga relationen med människor inom branschen har Johannes kommit att se som den allra mest stimulerande delen av verksamheten.

Anna Langlet – Sälj/Marknadsansvarig

Anna utbildar sig till gemmolog vid Gemmological Association of Great Britain (Gem-A). Hennes passion för ädelstenar sträcker sig hela vägen från färgerna till deras komplexa kemi. Hon ser stor tjusning i de kristaller och fingeravtryck inuti ädelstenar som oftast kallas orenheter.

Anna ansvarar för gradering av klarhet, färg och kvalitet av Ädelstensgruppens sortiment, och representerar också Ädelstensgruppen på internationella ädelstensmässor, bland annat i München och Basel, för att hålla sortiment och kompetens uppdaterade. Hennes entusiasm för färgstenar går sällan obemärkt förbi och hon låter den gärna smitta av sig genom Ädelstensgruppens blogg och Facebookkanal.

Anna arbetar även på Metropol auktioner i Stockholm och har erfarenhet av guld- och silversmide.

Ting-Fung Chong - Ädelstensslipare

Ting-Fung Chong förkovrade sig i konsten ädelstensslipning redan innan kurserna i fasettslipning drog igång vid Luleå Tekniska universitets Ädelstensteknikutbildning vid Kristallen i Lannavaara.

Idag driver han Chromium Faceting AB och använder sig av den bästa fasettsliparutrustning som finns tillgänglig på marknaden. Ting-Fung ansvarar för Ädelstensgruppens slipnings- och reparationstjänster och somliga specialproduktioner. När han får tid över finner man honom ofta vid ritbordet i jakt på nya uttryck och former.

Ting-Fung studerar geovetenskap vid Stockholms universitet och har grundläggande färdigheter i guld- och silversmide, vilket han anser kommer till god nytta för att sätta sig in i klienters problematik vid såväl nyslipning som reparation av stenar.

Mikael Blom - Ädelstensslipare

Mikael Blom vid We Facet Studios är Ädelstensgruppens fasettslipare i Göteborg. En betydande del av Ädelstensgruppens sortiment är slipat för hand av Mikael, som även ansvarar för somliga specialproduktioner.

Mikael handplockar varje råsten han slipar, och är gruppens specialist på förvärv av råsten för precisionsslipning. Han sköter kontakten med gruvor där flera sällsynta ädelstenstyper hittas och har förvärvat råmaterial på plats i Colombia och Madagaskar.

  • Johannes föreläser på Sri Lankas ambassad

  • Anna Langlet flyttar in varor under Precious Fair 2013

  • Ting-Fung Chong undersöker en färdig slipning

  • Mikael Blom i färd med att slipa en ametist